Ο Νίκος Μπούκης είναι απόφοιτος τμήματος Επαγγελματικής Μαγειρικής του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE και του τμήματος Μετεκπαίδευση Ζαχαροπλαστικής τέχνης Europastry chef του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE. Έχοντας αποκτήσει μια διευρυμένη άποψη για τη γαστρονομία, ξεκίνησε να κάνει πρακτική άσκηση σε μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως: Capital Hotel (2* Michelin –Λονδίνο), Le Gavrauce (2* Michelin –Λονδίνο), Noma (2* Michelin – Κοπεγχάγη), Helen Daroze (2* Michelin – Παρίσι), Sea Grill Restaurant (2* Michelin – Βρυξέλλες). Από εκεί και ύστερα ξεκίνησε να εργάζεται σε επίσης αξιόλογα και αναγνωρισμένα εστιατόρια ως Α΄chef, όπως: Σπονδή (2*Michelin, Αθήνα), La Maison Du Denmark,(1* Michelin, Παρίσι), Pavillion Ledoyen,(3* Michelin, Παρίσι – executive chef Christian Lesquer), E.T.C., (1* Michelin –Παρίσι, executive chef Christian Lesquer), Funky Gourmet (1* Michelin, Αθήνα) και ως sous chef στο Sani Asterias suites, Sani resort, Χαλκιδική. Από το 2011 έχει αναλάβει executive chef στο εστιατόριο Σελήνη στη Σαντορίνη.
Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;
Το έναυσμα μου δόθηκε από τη γιαγιά μου, που ήταν εξαιρετική στη μαγειρική.
Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Η LE MONDE είναι μια από τις πιο διαδεδομένες και ταυτόχρονα, καλές σχολές στα τουριστικά επαγγέλματα. Μετά από τη σχετική έρευνα που κάνει οποιοσδήποτε “μελλοντικός” σπουδαστής, έτσι και εγώ, κατέληξα να σπουδάσω στο τμήμα μαγειρικής.
Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;
Από τα 24 χρόνια μου, ξεκίνησα να δουλεύω δίπλα στον Gordon Ramsay, στο Λονδίνο με 1* Michelin. Ήταν σαν να έκανα σπουδές στο εξωτερικό. Με βοήθησε πάρα πολύ, έγινα καλύτερος επαγγελματίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου και παράλληλα το βιογραφικό μου. Δούλεψα, επίσης, ως A’ chef στο εστιατόριο Σπονδή με 2* Michelin, στο La Maison Du Denmark, 1* Michelin στο Παρίσι, στο Pavillion Ledoyen, 3* Michelin στο Παρίσι (executive chef Christian Lesquer), στο Funky Gourmet 1* Michelin στην Αθήνα και ως sous chef στο Sani Asterias suites, Sani resort στη Χαλκιδική.
Τώρα εργάζομαι ως chef στο εστιατόριο Σελήνη στη Σαντορίνη.
Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;
Για τον καθένα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, είναι διαφορετικά ανάλογα με τις αντιλήψεις του καθενός. Για μένα, τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα, σε σημείο που με κάνουν να μην τα σκέφτομαι καθόλου. Πιστεύω ότι σε όποιον αρέσουν τα ταξίδια αρέσει και η μαγειρική (δηλαδή το να ψάχνεις, να δοκιμάζεις, να μυρίζεις κ.α.). Χρειάζεται αγάπη για τη φύση και όλα αυτά που σου προσφέρει, φαντασία, έμπνευση και δημιουργικότητα.
Απρίλιος 2013