Ο Δημήτρης Εξαρχόπουλος σπούδασε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής στη LE MONDE και στη συνέχεια έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Όταν επέστρεψε στην προσωπική του πατρίδα, τη Μύκονο, εργάστηκε αρχικά στην οικογενειακή επιχείρηση. Αποφάσισε, όμως, ότι δεν του αρκούσε αυτό και ξεκίνησε το δικό του ζαχαροπλαστείο στο νησί, το οποίο λειτουργεί ο ίδιος.
Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της ζαχαροπλαστικής;
Για την ακρίβεια αυτό με επέλεξε! Αρχικά,τα σχέδια μου για σπουδές δεν πήγαν όπως τα περίμενα. Έχοντας βρεθεί σε αδιέξοδο,ο πατέρας μου με προέτρεψε να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στη ζαχαροπλαστική.Ήταν μια πρόκληση γιατί ποτέ μου δεν είχα ασχοληθεί με την κουζίνα!
Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Μεγάλο ρόλο έπαιξαν άνθρωποι που ήδη είχαν αποφοιτήσει και μου μίλησαν για το κύρος του ομίλου LE MONDE εντός και εκτός συνόρων, το επίπεδο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το βασικότερο όλων, την ποιότητα του έμψυχου δυναμικού της σχολής.
Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Ζαχαροπλαστικής συνέχισες τις σπουδές σου εξωτερικό;
Οι σπουδές μου συνεχίστηκαν στην σχολή DCT στην Ελβετία. Παρακολούθησα το πρόγραμμα σπουδών European Pastry and Chocolate.
Αν ναι, πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στην μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;
Πιστεύω πως μια τέτοια εμπειρία βοηθάει και επηρεάζει όλα τα επίπεδα της ζωής και του χαρακτήρα. Επαγγελματικά νομίζω πως με βοήθησε ως προς το πώς οργανώνω τη δουλειά μου και με δίδαξε να έχω μεγαλύτερο σεβασμό στις τεχνικές.
Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;
Αρχικά δούλεψα στην οικογενειακή μας επιχείρηση στη Μύκονο,στο αρτοποιείο.
Εδώ και 4 χρόνια όμως έχω ξεκινήσει τη δικιά μου επιχείρηση στο νησί, το ζαχαροπλαστείο Caramelo.
Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;
Αυτό που με έκανε να αγαπήσω αυτό το επάγγελμα είναι πως δεν υπάρχουν περιορισμοί. Δημιουργείς χωρίς να βάζεις όρια στη φαντασία, παίζεις και συνδυάζεις με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και βλέπεις το αποτέλεσμα της δουλειάς σου στο χαμόγελο του πελάτη σου.Στα μειονεκτήματα θα έβαζα μόνο τα περίεργα, και πολλες φορές, απαιτητικά ωράρια.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;
Μεράκι, φαντασία, υπομονή, επιμονή και πάνω απ’ όλα αγάπη.
Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι, που πιθανόν να παραλείψαμε και το οποίο θα ήθελες να αναφέρεις;
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια LE MONDE.
Δεκέμβριος 2013