Ο Νίκος Ζουρνατζίδης αποφοίτησε από τον εκπαιδευτικό όμιλο LE MONDE το 2001 αποκτώντας πτυχίο ειδίκευσης στη μαγειρική τέχνη. Αμέσως άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποκτώντας εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενό του. Σήμερα είναι Executive Chef & Restaurant Consultant στο Blue Domes Exclusive Resort & Spa, MITSIS HOTELS και σεφ θεματικών με εποπτεία σε 10 θεματικά α λα καρτ εστιατόρια.
Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα ιδιαίτερη αγάπη και κλίση προς την κουζίνα. Ασχολήθηκα αργότερα με τη μαγειρική επαγγελματικά και με ολοκλήρωσε συναισθηματικά και ψυχικά.
Γιατί επέλεξες τον εκπαιδευτικό όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Όπως και τώρα έτσι και τότε ο εκπαιδευτικός όμιλος LE MONDE ήταν πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο αντικείμενο, εγνωσμένου κύρους με την έξωθεν καλή μαρτυρία. Μου έδωσε στέρεες βάσεις για την επαγγελματική μου εξέλιξη.
3. Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;
Το 2001, ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, ασχολήθηκα επαγγελματικά με τη μαγειρική και εργάστηκα στην Αθήνα, σε ελληνικά νησιά και στο εξωτερικό. Συνοπτικά αναφέρω τα παρακάτω:
Ρόδος (ALDEMAR PARADISE 5*)
Αλόννησος (BRAVO CLUB 5*)
Σαντορίνη (LOUCAS HOTEL 3*)
Αστυπάλαια (PYLAIA BOUTIQUE HOTEL 4*)
Γλυφάδα (LIS RESTAURANT)
Αθήνα, κέντρο (ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ)
Μάαστριχ, Κάτω χώρες (OSTERIA RISTORANTE)
4. Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;
Καταρχήν θεωρώ ότι η μαγειρική είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ή συνηθισμένο επάγγελμα. Βέβαια, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ποικίλουν από κουζίνα σε κουζίνα. Ωστόσο, στα μειονεκτήματα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τα παρακάτω: εξαντλητικό ωράριο, αξιοπρόσεκτα δύσκολες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, έλλειψη ελεύθερου χρόνου σε γιορτές και επίσημες αργίες, κ.ά. Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: η καλλιτεχνική και δημιουργική φύση του επαγγέλματος, η δυνατότητα που σου δίνει το επάγγελμα να γνωρίσεις νέα μέρη σε όλο τον κόσμο και η, σε βάθος χρόνου, κοινωνική καταξίωση.
5. Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας μάγειρας;
Απαραίτητο είναι ο καλός μάγειρας να έχει σωστή αντίληψη για το φαγητό σε όψη, οσμή, υφή και γεύση. Να είναι οξυδερκής και ταυτόχρονα πράος. Να χρησιμοποιεί όλες του αισθήσεις, να είναι υπομονετικός και ταπεινός. Η γνώση περί της μαγειρικής είναι απέραντη και ανεξάντλητη.
6. Εάν παραλείψαμε να σας ρωτήσουμε κάτι, παρακαλώ συμπληρώστε το από κάτω:
Εκτιμώ ότι όποια πορεία και να χαράξει ένας μάγειρας σε κάποια σημεία θα χάσει και σε κάποια θα κερδίσει. Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι να είσαι καλός όχι μόνο ως μάγειρας αλλά και ως άνθρωπος, είτε αφιερωθείς απόλυτα στην επαγγελματική επιτυχία και καταξίωση, είτε απλά δημιουργείς ένα πολύ νόστιμο φαγητό. Η αμεσότητα με τον κόσμο και η κοινωνική επιβράβευση είναι αυτά που θα σου δώσουν ηθική ικανοποίηση και ευτυχία. Οφείλω λοιπόν σαν συνάδελφος να ευχηθώ στους μελλοντικούς μάγειρες-chef και μαθητές της LEMONDE μια όμορφη και δημιουργική γαστρονομική πορεία.
Δεκέμβριος 2013