O Χαρίλαος Νικολούζος σπούδασε Επαγγελματική Μαγειρική στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE. Στη συνέχεια παρακολούθησε το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη μαγειρική – Eurochef, το οποίο κέρδισε σε διαγωνισμό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με θέμα την μπίρα. Ταυτόχρονα, αποφοίτησε και από το πρόγραμμα επαγγελματικής εξειδίκευσης της LE MONDE Οινοχόος – Sommelier. Αμέσως μετά, ξεκίνησε να εργάζεται στα εστιατόρια Etrusco και Botrinis του chef Έκτορα Μποτρίνι, αρχικά στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης και αργότερα ως chef de partie, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το επάγγελμα της μαγειρικής;
Όσο και να φαίνεται περίεργο, η ενασχόληση μου με τη μαγειρική προέκυψε εντελώς τυχαία. Είχα αρχίσει να εργάζομαι σε ένα ζαχαροπλαστείο στην Κέρκυρα, από όπου κατάγομαι, σε πόστα άσχετα με τη ζαχαροπλαστική, αλλά παρόλα αυτά δεν μου περνούσε από το μυαλό να ασχοληθώ με τη γαστρονομία. Εντέλει, ένας γνωστός μου, μου πρότεινε να εργαστώ μαζί του σε μια ταβέρνα για το καλοκαίρι. Αυτό ήταν! Εκεί «κόλλησα» το μικρόβιο της μαγειρικής και άρχισα να το ψάχνω για να γίνω μάγειρας.
Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Ήρθα στην Αθήνα και έκανα έρευνα σε διάφορες σχολές γαστρονομίας. Τελικά κατέληξα στη LE MONDE επειδή έχω την τάση να κάνω όλα τα πράγματα σωστά. Ωστόσο, φοίτησα ένα μόλις εξάμηνο και τα παράτησα. Δεν άντεξα τη ζωή στην Αθήνα και αποφάσισα να γυρίσω στην Κέρκυρα. Εκεί έκανα μια προσπάθεια να σπουδάσω στην κρατική σχολή του ΟΤΕΚ αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν αρκούσε αυτό και επομένως επέστρεψα στη LE MONDE. Η σχολή με βοήθησε ιδιαιτέρως σε αυτήν τη φάση και με τα οικονομικά και με την οικογένειά μου και το εκτιμώ πολύ αυτό. Έτσι συνέχισα από εκεί που είχα σταματήσει. Παράλληλα, εργαζόμουν στην Κέρκυρα ως μάγειρας σε μια ταβέρνα ώσπου να ολοκληρώσω τις σπουδές μου.
Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Μαγειρικής συνέχισες τις σπουδές σου στο εξωτερικό;
Όχι στο εξωτερικό, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη LE MONDE. Στη διάρκεια των σπουδών μου πήρα μέρος σε έναν διαγωνισμό που διοργανώθηκε με θέμα «Μαγειρική και μπίρα» και κατέκτησα την πρώτη θέση. Το βραβείο που κέρδισα ήταν μια υποτροφία για το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Eurochef του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE. Αυτό το πρόγραμμα μου άνοιξε στη συνέχεια νέες πόρτες στην επαγγελματική μου καριέρα που έμελε να με φέρουν ως εδώ σήμερα. Επίσης, συνειδητοποίησα ότι για έναν καλό chef, είναι απαραίτητο να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τις γεύσεις και αυτός ήταν ο λόγος που ολοκλήρωσα το πρόγραμμα επαγγελματικής εξειδίκευσης Sommelier. Επίσης, απέκτησα και τη βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών.
Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;
Αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από το πρόγραμμα Eurochef της LE MONDE, αναζήτησα εργασία πάνω στο αντικείμενό μου. Επειδή ήμουν προσωπικός θαυμαστής του Έκτορα Μποτρίνι, ήθελα να δουλέψω μαζί του. Όταν του ζήτησα εργασία μου είπε ότι δεν είχε θέση για πρακτική άσκηση εκείνη την περίοδο. Εγώ, ωστόσο, επέμενα και του ζήτησα να με αφήσει να δουλέψω στο εστιατόριο και να παρακολουθώ τι γίνεται χωρίς να πληρώνομαι. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα να δουλεύω στο εστιατόριο μέχρι που ο κ. Μποτρίνι πίστεψε στις δυνατότητές μου και μου εμπιστεύθηκε τη θέση chef de partie στα εστιατόρια Etrusco και Botrinis, την οποία κατέχω μέχρι και σήμερα. Αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος, ειδικά τώρα που το εστιατόριο Etrusco κέρδισε στους ΧΡΥΣΟΥΣ ΣΚΟΥΦΟΥΣ 2013 τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στην Ελλάδα.
Επίσης, επειδή πάντα μου άρεσε να παίρνω μέρος σε γαστρονομικούς διαγωνισμούς (από την εποχή της σχολής) συμμετείχα το 2012 στον διαγωνισμό Χρυσών Σκούφων για τον τίτλο του «Νέου Chef» ανάμεσα σε 12 βραβευμένα εστιατόρια στην Ελλάδα και τερμάτισα ανάμεσα στους φιναλίστ.
Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;
Καταρχάς, όποιος θέλει να ασχοληθεί με τη μαγειρική πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι τρόπος ζωής. Δεν πρέπει να το δει σαν ένα απλό επάγγελμα. Είναι ένας τρόπος ζωής που σου επιτρέπει να εξελίσσεσαι μέσα από τη συνεχόμενη δημιουργία. Σαφώς στα αρνητικά συγκαταλέγονται οι πολλές ώρες εργασίας που απαιτούνται σε αυτόν τον χώρο.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;
Πάθος – γνώσεις – σεβασμός προς τα υλικά. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι απαραίτητα, ωστόσο, το πιο βασικό είναι να το πάρει απόφαση να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα.
Απρίλιος 2013