Στο πλαίσιο ενισχυτικής διδασκαλίας του μαθήματος της Οινολογίας, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE φιλοξενεί τα σημαντικότερα ελληνικά οινοποιεία για μια σειρά σεμιναρίων γευσιγνωσίας. Στη διάρκεια των σεμιναρίων οι σπουδαστές μας έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά που έχουν επιλέξει οι Έλληνες οινοποιοί να μας παρουσιάσουν και να μάθουν πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται καθώς και για τις τεχνικές οινοποίησης.
Υποδεχόμαστε τo Κτήμα Τέχνη Οίνου από τη Δράμα για μια μοναδική παρουσίαση και γευσιγνωσία των οίνων που παράγονται στο οινοποιείο. Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει o κ. Άκης Παπαδόπουλος, Οινολόγος.
Η αγάπη του για το κρασί και το πάθος του να ανακαλύψει την κάθε λεπτομέρεια της οινοποιητικής διαδικασίας ήταν η κινητήριος δύναμη που οδήγησε τον Γιάννη Παπαδόπουλο να φυτεύσει έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα στα περίχωρα της Δράμας το 1993.
Η ιστορία ξεκινά όταν ο ίδιος, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, αποφασίζει να δημιουργήσει το κρασί που θα ήθελε να πίνει και να απολαμβάνει με τους φίλους του. Η απόφασή του αυτή αλλάζει και τη φύση της σχέσης του με το κρασί: Από τον ρόλο του οινόφιλου, περνά σε αυτόν του οινοποιού. Αρχικά αναβιώνει έναν παλιό οικογενειακό αμπελώνα ενώ παράλληλα διαμορφώνει έναν λιτό χώρο οινοποίησης, στο παλαιό πατρικό του σπίτι στο Μικροχώρι Δράμας. Ένα μικρό υπόγειο κελάρι κατασκευάζεται για την παλαίωση της πρώτης σοδειάς και για εκείνες που θα ακολουθούσαν. Τα πρώτα μηνύματα από τις πρώτες πειραματικές οινοποιήσεις που κάνει με την βοήθεια οινολόγων-συμβούλων είναι ιδιαίτερα θετικά και δείχνουν εξαιρετικές προοπτικές. Μερικά χρόνια αργότερα, το κατώφλι του οινοποιείου περνάει ο φίλος του Γιάννης Καλαϊτζϊδης. αρχιτέκτονας-μηχανικός και επίσης λάτρης του κρασιού.
Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής που είχαν ως επίκεντρο τα κρασιά του Μπορντώ, οι πρώτες ποικιλίες που φυτεύτηκαν ήταν διεθνείς όπως Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και Syrah. Στη συνέχεια προστέθηκαν ορισμένες από τις πιο εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο.
Από το 2009 τα κρασιά του κτήματος φέρουν τη σφραγίδα του οινολόγου Άκη Παπαδόπουλου, ο οποίος επιστρέφοντας από σπουδές στο Bordeaux της Γαλλίας, παραλαμβάνει τη σκυτάλη της οινοποίησης από τον πατέρα του Γιάννη. Την ίδια περίπου περίοδο, στο δυναμικό του κτήματος εντάσσεται ο γεωπόνος Ηρακλής Τοπαλίδης που αναλαμβάνει τη φροντίδα των ιδιόκτητων αμπελώνων δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης.
Έπειτα από χρόνια έρευνας, πειραματισμών και την εξαιρετική ανταπόκριση από καταναλωτές, επαγγελματίες και δημοσιογράφους σε πολλές χώρες, το Κτήμα Τέχνη Οίνου συνεχίζει να είναι επικεντρωμένο στην ποιότητα και σε μια φιλοσοφία που σέβεται την αρμονία και την ισορροπία.