Το κρασί προέκυψε τυχαία αλλά μοιραία! Συμπλήρωσε το μηχανογραφικό της και πέρασε στην σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Από τότε η σχέση της με το κρασί εξελίχθηκε σε πάθος. Εξειδικεύτηκε ως οινοχόος στη σχολή LE MONDE και απο τότε εργάζεται κατά καιρούς σε πολυτελή εστιατόρια και deluxe ξενοδοχεία της Ελλάδας (όπως Σπονδή, Ορίζοντες, Hilton, Elounda Mare Relais & Chateaux, Porto Elounda & Peninsula All Suite Hotel, Οινοπάθεια) ενώ απασχολήθηκε και στην παραγωγή σε μεγάλα σπίτια της Βουργουνδίας (Leflaive, Trapet, La Pousse d’Or, Chevalier, Nudant, Minot), στο Κτ.Χατζημιχάλη, στο Κτ.Μπριντζίκη αλλά και Bodegas Monje, Spain. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της “Διεθνές Εμπόριο του Κρασιού” στον O.I.V. στο Παρίσι, από όπου και πήρε την μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής της ταξιδεύοντας παράλληλα σε 24 οινοπαραγωγικές και οινοκαταναλώτριες χώρες και στις 5 ηπείρους. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε στους Berry Brothers (BBR) στο Λονδίνο και στη διεύθυνση Marketing- Δημ.Σχέσεις- Πωλήσεις- Εξαγωγές στο Κτ.Κ.Λαζαρίδη. Παράλληλα, από το 2008 διδάσκει την τέχνη του οινοχόου, οινολογία και δημόσιες σχέσεις στη σχολή LE MONDE και ταυτόχρονα αρθρογραφεί, δημιουργεί wine lists και wine events. Λατρεύει τον κόσμο του κρασιού γιατί διαρκώς εξελίσσεται και προσπαθεί να πίνει “καλά” κρασιά αφού η ζωή είναι μικρή για να την χαραμίζεις!
Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με την ειδικότητα Sommelier;
Η γευσιγνωσία του κρασιού και ειδικότερα το επάγγελμα του οινοχόου, ήταν ο τομέας του κρασιού που ήθελα να ακολουθήσω. Η διαρκής ανακάλυψη νέων αρωμάτων και γεύσεων, η μύηση ανθρώπων στον οινικό κόσμο και η ευχαρίστησή τους είναι η ανταμοιβή αυτής της ειδικότητας.
Γιατί επέλεξες τον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE για να σπουδάσεις;
Τελειώνοντας την σχολή Οινολογίας και θέλοντας να εξειδικευτώ ως οινοχόος, βρήκα ότι η LE MONDE είναι η μοναδική σχολή που μπορεί να δώσει άρτια και πλήρη εκπαίδευση στο κομμάτι αυτό με εισηγητές επιτυχημένους επαγγελματίες του χώρου και της αγοράς.
Μετά το τέλος της φοίτησής σου στο πρόγραμμα sommelier συνέχισες τις σπουδές σου εξωτερικό; Αν ναι, πώς θα έλεγες ότι σε βοήθησε η εμπειρία σου στο εξωτερικό στην μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία;
Μετά το πρόγραμμα sommelier έκανα μεταπτυχιακό επάνω στο Διεθνές Εμπόριο του κρασιού, στον Οrganisation International du Vin (O.I.V.) στο Παρίσι. Ήθελα να εξειδικευτώ στην διαχείριση του κρασιού και στο εμπορικό τμήμα αυτού και τελικά αυτή η κίνηση αποδείχθηκε αποτελεσματική για την συνέχεια της καριέρας μου.
Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία σου μέχρι σήμερα;
΄Επειτα από κάποια οινοποιεία που εργάστηκα στην παραγωγή ως οινολόγος (Κτήμα Χατζημιχάλη, Κτήμα Μπριντζίκη, Domaine Leflaive, Domaine Trappet, Domaine Chevalier, Domaine La Pousse d’Or, κ.α.), δούλεψα σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ελλάδας ως sommelier (Σπονδή, Ορίζοντες Λυκαβηττού, Elounda Peninsula, Elounda Mare Relais & Chateau, Porto Elounda, Hilton Athens). Από το 2008 διδασκω οινολογία, γευσιγνωσία, σέρβις κρασιού αλλά και δημόσιες σχέσεις στη σχολή LE MONDE. Παράλληλα αρθρογραφώ, συντάσσω λίστες κρασιών, συμβουλεύω οινοποιεία και εστιατόρια και ασχολούμαι με το εμπόριο του κρασιού με τελευταίο σταθμό το Κτ.Λαζαρίδη.
Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος;
Το κρασί όπως έχω επανειλημμένα αναφέρει είναι ένας κόσμος που διαρκώς εξελίσσεται. Κάθε μέρα υπάρχει κάτι καινούργιο να μάθεις. Για εμένα η ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και εντυπώσεων είναι το πιο σημαντικό στο επάγγελμά μας πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με ένα συγκλονιστικό ή πανάκριβο και σπάνιο κρασί, γεγονός που συμβαίνει συχνά. Κύριο μειονέκτημα είναι οι ώρες εργασίες που είναι βραδινές και οι αργίες που για εμάς είναι οι πιο κουραστικές μέρες.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;
Πολύ μεγάλη αγάπη για τον οίνο, συνεχή εκπαίδευση των αισθήσεων και γεύσεων καθώς και διάθεση και ασταμάτητο ενδιαφέρον για διαρκή ενημέρωση αφού οι εξελίξεις στο κρασί δεν σταματούν ποτέ.
Απρίλιος 2013